Martijn Leunissen is sinds 2011 werkzaam als arts in opleiding tot bedrijfsarts en daarna als bedrijfsarts bij WVM Bedrijfsartsen. Na een aantal jaar geneeskunde in Nijmegen gestudeerd te hebben, maakte hij de overstap naar de universiteit van Maastricht om de studie daar af te ronden en in Zuid-Limburg de coschappen te lopen. Via Tempo Team Professionals werd hij in contact gebracht met WVM, waar hij, na zijn studie geneeskunde te hebben afgerond, de studie bedrijfsgeneeskunde kon gaan volgen. Martijn is naast zijn functie als bedrijfsarts, ook professioneel Latin-danser.
“ Probeer eerst in het eerste en / of tweede jaar na de opleiding geneeskunde mee te lopen bij een specialisme als assistent zonder opleiding, om het vak te ervaren. Om er bijvoorbeeld achter te komen hoe de dagelijkse rituelen van de professional eruit zien. Dan kun je daarna namelijk een betere keuze maken in wat voor specialisme je wil gaan volgen.”
Waarom heb je gekozen om in het vak van bedrijfsgeneeskunde te werken?
De keuze is tweeledig. Ik wist sowieso nog niet welke specialisatie ik wilde gaan doen na mijn studie geneeskunde. Maar wat ik wel wist, is dat ik verder wilde met mijn carrière in het Latin dansen. En dan moet het wel zo zijn dat mijn werk te combineren is met het dansen. Ik wilde mede de focus krijgen op mijn danscarrière, naast de werkzaamheden als dokter. Als bedrijfsarts werk je van 9 tot 5 en heb je ’s weekends vrij. Dan kun je al sneller tijd vrijmaken dan bij enig ander geneeskundig specialisme. En zeker in een parttime functie. Daarnaast hebben de coschappen en de wetenschapsstage die ik gelopen heb in de bedrijfsgeneeskunde tijdens de studie de doorslag gegeven deze keuze te maken. Er was hierdoor bij mij wel al enige affiniteit met het vak, maar ik ben er wel blanco ingestapt.
Echter is het nu zo dat ik de danscarrière beëindigd heb. Deze keuze heb ik gemaakt vanwege de geboorte van onze zoon en de covid-pandemie die ervoor gezorgd heeft dat mijn danscarrière stil kwam te staan.
Beschrijf je studietraject eens?
Na de middelbare school ben ik begonnen met de studie geneeskunde in Nijmegen. Daar heb ik dan ook op kamers gewoond. In Nijmegen heb ik mijn bachelor gevolgd. Toen ik coschappen ging volgen (master fase), werden de dagen langer en dus intensiever. Dat moest ik ook nog eens combineren met het dansen in Maastricht. Daarom heb ik er toen voor gekozen om de coschappen in de buurt van Maastricht te volgen en dus de overstap te maken naar Universiteit Maastricht. Ik heb coschappen sociale geneeskunde gevolgd bij Arbodienst Encare (o.a. bij Sevagram en Mercedes). Dit beviel me wel. Daarna heb ik de keuze gemaakt om een wetenschapsstage bedrijfsgeneeskunde te volgen en heb ik onderzoek gedaan naar psychische klachten. Hier was mijn scriptie ook op gebaseerd. Uiteindelijk ben ik bij WVM aan de slag gegaan als basisarts. In 2013 ben ik gestart met de opleiding bedrijfsgeneeskunde (SGBO in Nijmegen) via WVM.
Waarom heb je gekozen voor WVM?
Dat ging nogal spelenderwijs. In 2011 had ik me ingeschreven bij Tempo Team Professionals en via deze weg ben ik in contact gekomen met WVM Bedrijfsartsen. Zo ben ik in het vak gerold. Wat me aansprak was dat het een kleine club was. Ik was de zesde arts in dienst. Dat vond ik fijn. Bij WVM zat een hele goede sfeer. Ik was daar amper aan het werk en de eerste sociale activiteit kondigde zich aan. We kregen een slipcursus en dat was leuk om te doen. Daarnaast zijn er korte lijnen en had ik een goede verdeling van de uren. Ik kon mezelf ontplooien en mocht ik bij klanten blijven die ik leuk vond, zoals Annex bijvoorbeeld.
En wat natuurlijk heel belangrijk voor me was: Bij WVM ging men volledig mee met mijn dansambities. Ik kon veel reizen voor mijn wedstrijden. Dus dat betekende vaak dat ik langer moest werken om wat overuren te maken, maar ik kon daarom gemakkelijk mijn verlof inzetten hiervoor. Ik werkte in die tijd 24 uur per week voor WVM.
Wat zijn je ambities voor de toekomst in dit vak?
Variatie is voor mij belangrijk. Ik wil niet 40 uur per week alleen maar in de spreekkamer zitten. Het is dan ook leuk om nieuwe collega’s te helpen. Voor een aantal collega’s bij WVM doe ik al een stuk supervisie. Ik vind dat leuk om te doen. Ik heb ook meegeholpen om de opleiding Praktijkondersteuner bedrijfsarts bij Zuyd Hogeschool op te zetten. Ik heb hier meegeholpen om een goed curriculum neer te zetten. Deze opleiding was in 2021 nog een pilot maar het opleidingsinstituut gaat er mee door. Daar gaf ik afgelopen jaar zo’n 1 dag per maand les. Deze variatie beviel me erg goed en ik zou het leuk vinden om dit in de toekomst te blijven doen. Het is leuk om op deze manier mijn expertise in te zetten. Expert-arts lijkt me ook nog leuk.
Daarnaast zou ik heel graag in de toekomst WVM willen overnemen, mochten de huidige eigenaren ermee willen stoppen.
Welke tip kun je geven aan studenten geneeskunde die niet kunnen kiezen tussen de verschillende specialismen?
Collega Marly Wester heeft als tip in haar interview aangegeven dat je van tevoren moet bedenken hoe je wil dat later je leven eruitziet. Kies daarbij een specialisme en niet eerst een specialisme kiezen en daar omheen je leven bouwen. Daar ben ik het volledig mee eens. Ik ben er het levende bewijs van. Kijk maar naar mijn combinatie dansen en werken, dat hierdoor mogelijk is gemaakt.
Bij het lopen van stages weet je vaak niet hoe het leven eruit ziet van de professional. Je weet niet hoe de dagelijkse agenda uitziet en wat de werkzaamheden precies zijn. Je gaat dan meer in op de inhoud. Als je ergens zou kunnen werken als assistent die niet in opleiding is, dan heb je een betere focus op de dagelijkse werkzaamheden van de professional. Daar pleit ik voor. Probeer eerst in het eerste en / of tweede jaar na de opleiding geneeskunde mee te lopen bij een specialisme als assistent zonder opleiding, om het vak te ervaren. Om er bijvoorbeeld achter te komen hoe de dagelijkse rituelen van de professional eruit zien. Dan kun je daarna namelijk een betere keuze maken in wat voor specialisme je wil gaan volgen omdat een vak / specialisme meer behelst dan alleen het inhoudelijke.